Όνομα: Σωτήρης Ντάληςsotiris-ntalis
Ακαδημαϊκή θέση: Λέκτορας
Γραφείο: Κτίριο 7ης Μαρτίου, 2ος όροφος, Δημοκρατίας 1, 85100, Ρόδος
Τηλέφωνο: 22410 99337
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: ntalis@aegean.gr

Βιογραφικό

Ο Σωτήρης Ντάλης διδάσκει διεθνείς σχέσεις -διεθνή πολιτική και ευρωπαϊκή ενοποίηση στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει τόσο στο Προπτυχιακό όσο και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΤΜΣ. Είναι εταίρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ). Διδάσκει επίσης ως εξωτερικός συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου , στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012, διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και  επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών (1996-2015) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

Διετέλεσε επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Είναι ιδρυτής και διευθυντής της τετραμηνιαίας ακαδημαϊκής επιθεώρησης Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική . Διευθύνει επίσης τη σειρά «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» (εκδόσεις Παπαζήση) όπου έχουν εκδοθεί περισσότεροι από εκατό τίτλοι για τη διεθνή πολιτική και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το 2013, δημιούργησε στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική στο πλαίσιο της οποίας εκδίδει την περιοδική έκδοση, «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος», όπου δημοσιεύονται επιλεγμένες εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών. Η Μονάδα διοργανώνει τον κύκλο σεμιναρίων για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο.

Πρόσφατα έργα του τα βιβλία, Η «Δύσκολη» Ευρώπη. Εκδόσεις Παπαζήση, Β’ έκδοση 2018. Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση , η Ελλάδα και ο Κόσμος.  60 Χρόνια από τις Συνθήκες της Ρώμης 1957-2017, Εκδόσεις Παπαζήση 2018

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα βιβλία : Η ΕΕ και η πολυμερής διαχείριση της παγκοσμιοποίησης, εκδόσεις Παπαζήση, Δ’έκδοση 2015.Η Μεσόγειος, η Ελλάδα και ο Κόσμος (Συνεπιμέλεια με Κ.Μαγκλιβέρα και Ι.Σακκά), Παπαζήσης 2014. Από την ένταξη στην κρίση. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση: 1981-2011 (επιμέλεια), Παπαζήσης 2012, Από τον Μπους στον Ομπάμα. Η διεθνής Πολιτική σε έναν κόσμο που αλλάζει (επιμέλεια), Παπαζήσης 2010, Οι διατλαντικές σχέσεις. Συνεργασία ή ανταγωνισμός; (επιμέλεια), Παπαζήσης 2004, Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας σε Σταυροδρόμι (Συνεπιμέλεια με Π.Τσάκωνα), Ι.Σιδέρης 2004, Η Γιουγκοσλαβία στη μετα-Μιλόσεβιτς εποχή, Ι.Σιδέρης 2002, Προκλήσεις και προοπτικές. Η διεθνής πολιτική σε μια αβέβαιη μεταβατική περίοδο, Παπαζήσης 2002, Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Ελληνικά Γράμματα 1999, Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Εθνοκεντρισμός ή Ευρωκεντρισμός (με Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997.