Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση. Παγκοσμιοποίηση και η Θέση της Μεσογείου

Διδάσκων: Σωτήρης Ντάλης

Σύμφωνα με τον ιστορικό της Μεσογείου Φερνάντ Μπρωντέλ η Μεσόγειος δεν είναι ένας πολιτισμός, αλλά πολιτισμοί που συσσωρεύονται ο ένας πάνω στον άλλο Στο φυσικό όπως και στο ανθρώπινό της τοπίο η Μεσόγειος σταυροδρόμι, η ετερόκλιτη Μεσόγειος, παρουσιάζεται σε πολλές αφηγήσεις  σαν μια εικόνα συνεκτική, σαν σύστημα όπου όλα μπερδεύονται για να ανασυντεθούν σε μια πρωτότυπη ενότητα. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το Νοέμβριο του 1989, ο σφυγμός του κόσμου επιταχύνθηκε. Μια καινούργια εποχή άρχισε για τη διεθνή πολιτική. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου επέφερε ραγδαίες αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο της Μεσογείου με την ανάδυση νέων κρατών, την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την ενταξιακή διαδικασία της ΕΕ αλλά και τους εναπομείναντες πολιτικούς διχασμούς. Το παρόν μάθημα επικεντρώνεται στις μεταψυχροπολεμικές γεωπολιτικές αλλαγές που επήλθαν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών συγκρούσεων, της διαδικασίας οικοδόμησης κράτους, καθώς και στις πολιτικές της ΕΕ αλλά και άλλων βασικών διεθνών δρώντων όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.  Εξετάζεται διεξοδικά το ζήτημα της διακυβέρνησης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επίσης, εξετάζεται  ο ρόλος της ΕΕ  στην περιοχή της. Διερευνάται, επίσης, σε ποιο βαθμό υφίσταται η  προοπτική ενίσχυσης ή δημιουργίας Κοινωνίας Πολιτών στις Αραβικές και Μουσουλμανικές χώρες της Μεσογείου; Το ερώτημα αυτό όπως και το κομβικό ζήτημα που αφορά τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μας απασχολήσουν στις  συζητήσεις του παρόντος μαθήματος

Επιστροφή στο Πρόγραμμα Σπουδών ➯

ΒΑΣΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

-Σωτήρης Ντάλης, Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολυμερής διαχείριση της Παγκοσμιοποίησης, Εκδόσεις Παπαζήση, Τρίτη έκδοση, Αθήνα 2014.

-Μαριλένα Σημίτη., Η Κοινωνία Πολιτών στην Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση, Εκδόσεις Α.Σάκκουλας, Αθήνα, 2008.

-Π.Γρηγορίου-Α.Μεταξάς (επιμέλεια)., Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και ευρωπαϊκή περφέρεια, εκδόσεις Α.Σάκκουλα, Αθήνα, 2006.

-Jurgen Osterhammel, Niels Petersson., Ιστορία της παγκοσμιοποίησης, εκδόσεις Αιώρα, Αθήνα 2013

-Ζιλ Λιποβέτσκυ. Παγκοσμιοποίηση και υπερ-νεωτερικότητα. Κοσμοπολιτισμός και δυτική κουλτούρα,εκδόσεις νησίδες, Αθήνα   2012.

Σωτήρης Βαρουξάκης., Η διπλωματία της Μεσογείου, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2011.

-Ναπολέων Μαραβέγιας (επιμ.), Εξευρωπαϊσμός στο Μεσογειακό Χώρο, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2011.

-Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος., Η Μεσογειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ελληνικές προτεραιότητες, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα 1996.

– Θεοδώρα Χίου –Μανιατοπούλου., Ευρωμεσογειακή συνεργασία 10 χρόνια μετά, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2005.